Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Ο ΒΙΒΛΙΟΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Διαπιστώνω πως τώρα τελευταία ο χρόνος έχει προσλάβει μια περίεργη επιτάχυνση.
Σε αυτή δε τη διαπίστωση καταλήγω από τον αντιστρόφως ανάλογο αριθμό των βιβλίων που καταφέρνω να διαβάσω σε ένα μήνα και ο οποίος βαίνει σταθερά μειούμενος σε σχέση με αντίστοιχες περιόδους του προηγούμενου χρόνου ,του προ-προηγούμενου κ.ο.κ.

Ξεκίνησα με την προμήθεια του George Pelecanos, ενός ελληνοαμερικάνου τρίτης γενιάς που μόνο το επώνυμο του παραπέμπει σε Ελλάδα ,καθότι τα στοιχεία που χρησιμοποιεί είναι πλήρως εξαμερικανισμένα.
Εδώ έχουμε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα το οποίο συνοδεύεται από διθυραμβικές κριτικές και αυτό από μόνο του ,αποτελεί μια πρόκληση για να ασχοληθεί κανείς μαζί του.
Εδώ όμως έρχεται η απογοήτευση.
Αν έχεις διαβάσει αστυνομικό μυθιστόρημα από ευρωπαίο συγγραφέα καταλαβαίνεις αμέσως τη διαφορά.
Ενώ το βιβλίο αυτό διαβάζεται και ρέει άνετα όταν το τελειώνεις έχεις την εντύπωση πως μόλις έχεις δει μια αμερικάνικη ταινία βίας.Καμία σχέση με τον απόηχο που αφήνουν τα ευρωπαικά μυθιστορήματα αστυνομικής πλοκής.
Για το καλοκαίρι μόνο και με την προυπόθεση ότι έχετε ξεμείνει από βιβλία.
Ηθικό δίδαγμα που βγαίνει από όλο αυτό είναι να μην εμπιστευόμαστε τις κριτικές αλλά να διαμορφώνουμε ιδίαν γνώμην.


Έπειτα ήρθε η Δακρυσμένη Μικρασία του Τζανακάρη (αυτού που έχει γράψει και την ιστορία των ληστών της Ελλάδας).
Καταπληκτική ιστορική αφήγηση με εξαιρετική παράθεση λεπτομερειών από το πώς ξεκίνησε πώς εξελίχθηκε και πως τελικά κατέληξε το φιάσκο της Μικρασιατικής εκστρατείας.
Όσο εμβαθύνει κανείς ως Έλληνας σε αυτή την ιστορία ,τόσο πονάει από την κατάληξη της.
Ένα must για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία της Σμύρνης.



Τέλος ,η λογοτεχνική αποκάλυψη αυτού του μήνα, "Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από ένα παράθυρο και εξαφανίστηκε" του Σουηδού Γιούνας Γιούνασον.
Ίσως φταίει το γεγονός ότι πλησιάζω (οσονούπω) τα εκατό αλλά βρήκα το βιβλίο καταπληκτικό και ευρηματικότατο.
Σίγουρα όταν είσαι εκατό έχεις πολλές αναμνήσεις ,αλλά τίποτα δε σε εμποδίζει να πηδήξεις ένα παράθυρο και να ζήσεις την περιπέτεια της ζωής σου ενώ παράλληλα αφηγείσαι το παρελθόν σου το οποίο αγγίζει όλη την παγκόσμια ιστορία του εικοστού αιώνα.
Όλο το βιβλίο είναι δοσμένο με εκπληκτικό χιούμορ και το προτείνω σε όποιον θέλει να διαβάσει κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό.



Και ένα κομμάτι περιπλάνησης εμπνευσμένο από τον εκατοντάχρονο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου