Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΒΙΒΛΙΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Το Πρώτο είναι το "Αθήνα ,ιχνηλατώντας την πόλη", ένα καταπληκτικό πόνημα πάνω σε κάθε τετράγωνο ,σε κάθε συνοικία σε κάθε ίχνος που άφησαν κάποτε άνθρωποι πάνω σε αυτήν την πόλη.
Είναι ένα βιβλίο για όποιον αγαπάει αυτήν την πόλη και πονάει για την κατάντια της.
Η ιστορία ,η λογοτεχνία αλλά και η αρχιτεκτονική παρελαύνουν από τις σελίδες του.
Επαναφέρει στις μνήμες μας πράγματα ξεχασμένα ,ανασυστήνει κτήρια γκρεμισμένα από καιρό και ταυτόχρονα πετυχαίνει την αναβίωση και τη διατήρηση της μνήμης. Από τα χρόνια του Όθωνα μέχρι σήμερα.
Δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κανενός Αθηναίου με ότι και αν σημαίνει για τον καθένα ο όρος Αθηναίος.
< Το δεύτερο και τελευταίο βιβλίο ήταν η κόμη της Βερενίκης του Γραμματικάκη ,τον οποίον οι έφηβοι μας τον έμαθαν φέτος για τα καλά μέσα από το θέμα της έκθεσης των πανελληνίων εξετάσεων ,αν και ομολογουμένως όλοι παραδέχτηκαν πως επιτέλους ασχολήθηκαν με ένα θέμα που δικαιολογούσε την ύπαρξή του στις εξετάσεις.


Ο Γραμματικάκης εδώ ξεκινά από τη μεγάλη έκρηξη ,το big bang και αφού εξετάζει διεξοδικά τις θεωρίες περί δημιουργίας του ανθρώπου ,φτάνει μέχρι τις κοινωνίες του σήμερα αναμειγνύοντας τη φιλοσοφία με την επιστημονική σκέψη.
Παρότι είναι ένα βιβλίο ειδικό ,έχει το χάρισμα ταυτόχρονα να απευθύνεται στους πάντες.




Για χαιρετισμό ,ένα πιανιστικό από ένα καλό φίλο τον Lalo Zanelliαπό την Αργεντινή. (Παίζει πιάνο στους Gotan Project).Αυτό το κομμάτι το έγραψε για την κόρη του. Αν μπορούσα θα έγραφα και εγώ κάτι αντίστοιχο για τις κόρες μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου