Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

IT IS BOOKS AGAIN ( Ή αλλιώς ,τα βιβλία του Ιανουαρίου)

Φαίνεται πως η λιτότητα μας έχει χτυπήσει για τα καλά και έτσι και αυτό τον μήνα ολοκλήρωσα μόνο δύο βιβλία.
Τι και αν είχαν πολλές σελίδες , ο ρυθμός ανάγνωσης έχει πέσει απελπιστικά.
Θα διορθωθεί όμως αυτό ,που θα πάει ;
Έχουμε και λέμε λοιπόν.
Ο μήνας ,άρα και ο χρόνος άρχισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ,με τον εξαιρετικό συγγραφέα του καιρού μας , τον Jonathan Coe. Το τελευταίο του έργο τιτλοφορείται Expo 58 και χρησιμοποιεί σαν αφετηρία τη ομώνυμη διεθνή έκθεση που έγινε στις Βρυξέλλες το 1958 και από ότι πληροφορούμαστε αποτέλεσε το πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των επιτευγμάτων του ανατολικού και του δυτικού κόσμου.
Κάπου εκεί μπαίνει και ο ήρωας μας ο οποίος εξαργυρώνοντας τον προηγούμενο άψογο βίο του στο υπουργείο εξωτερικών μετατίθεται στις Βρυξέλλες με σκοπό να επιμεληθεί του αγγλικού περιπτέρου.
Παράλληλα λοιπόν με αυτόν τον κόσμο των ανταγωνισμών και της κατασκοπείας ερχόμαστε σε επαφή με ένα μικρόκοσμο με συναισθηματικές εμπλοκές ,ανταγωνισμούς , ζήλειες και αλλά πολλά καθημερινά που ο Κόου με τη μαστοριά που τον διακρίνει, τα υφαίνει τόσο αριστοτεχνικά ώστε στο τέλος αισθάνεσαι ότι έχεις δεχτεί ένα καταιγισμό από συναισθήματα στο στομάχι.
Ο εν λόγω συγγραφέας είναι ανυπέρβλητος στη δοσολογία που ενσταλλάζει το κάθε ερέθισμα . Με αυτόν τον τρόπο παρότι το στόρι έχει έντονα στοιχεία love affair δε γίνεται ποτέ μελό.

Περιμένω εναγωνίως το επόμενο βιβλίο του.
Το δεύτερο και τελευταίο βιβλίο είναι ένα ιστορικό βιβλίο περί της ληστείας στην Ελλάδα με κεντρικό πρόσωπο τον Φώτη Γιαγκούλα ο οποίος σύμφωνα με τον Τζανακάρη που έγραψε το βιβλίο ,θεωρείται ο σημαντικότερος των ληστών.
Η ληστεία στην Ελλάδα ξεκινά αμέσως μετά την απελευθέρωση και διάγει ένα βίο παράλληλο με την ελληνική ιστορία επί εκατό χρόνια οπότε και ξεριζώνεται από τον Βενιζέλο αρχικά και τον Μεταξά οριστικά.
Παρ'όλα αυτά εμείς δεν μαθαίνουμε ποτέ σχεδόν τίποτα για το σημαντικό αυτό κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας μας.

Χρήσιμο βιβλίο γιατί παράλληλα με τα ανδραγαθήματα των ληστών και των διωκτών τους, παρουσιάζει και πολλά παραλειπόμενα από την ελληνική ιστορία .
Αξιόπιστο βιβλίο με εγγύηση, το ίδιο το όνομα του συγγραφέα του.



Και επί τη ευκαιρία ένα βελγικό γκρουπ.

2 σχόλια:

  1. Πού μπορούμε να βρούμε αυτό το βιβλίο κ.Μαρδάκη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυκλοφορούν και τα δύο σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
    Είναι εκδόσεις του τέλους του 2013.
    Ο Ποθητός στην πλατεία Κάνιγγος δίπλα στο παλιό κτίριο του Σύγχρονου το έχει.
    Αν δεν το έχει το παραγγέλνεις και σου κάνει και 20% έκπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή