Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ .


ΘΑ ΠΕΙΤΕ , ΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ.

ΟΧΙ ,ΟΧΙ ΑΓΑΠΗΤΟΙ .ΔΕ ΣΑΣ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΡΑΦΩ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΑ ,ΟΠΩΣ ΠΙΘΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕ ΣΑΣ ΓΡΑΦΩ ;

E, ΜΠΗΚΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΡΑΦΑ.

ΕΧΩ ΚΑΙ ΘΡΑΣΟΣ!!!

ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ,ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΤΕ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ,ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟΝΙΖΟΤΑΝ Η ΣΕΛΙΔΑ 160 Η ΟΠΟΙΑ ΕΔΩΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΗΓΗ.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ Η ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΞΑΝΑΜΠΕΙ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑΜΕ.

ΔΟΚΙΜΑΣΑΝΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΑΠΩΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΡΗΜΑΞΕΙ. ‘Η ΤΟ ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΟΜΙΤΑΤΟΝ.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΖΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ ΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ.

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΥΣΚΟΛΑ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΣ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΓΡΑΦΕ.

ΑΣ ΠΑΜΕ ΟΜΩΣ ΣΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

 


 
Α Π Α Ν Τ Η Σ Ε Ι Σ                 Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α Σ




Α1.



1.γ

2.α

5.ε

7.β

8.δ



Α.2



α. Εθνικόν Κομιτάτον : σελ.77, το αντίστοιχο απόσπασμα που αναφέρεται στο ζητούμενο

β. Ομάδα Ιαπώνων : σελ 86, το αντίστοιχο απόσπασμα από

« το μοναδικό νέο… μέχρι διαλύθηκε το 1908 ».

γ. Φροντιστήριο της Τραπεζούντας : σελ. 248, το αντίστοιχο απόσπασμα.

Β.1



Η απάντηση βρίσκεται στις δύο πρώτες ακέραιες παραγράφους της σελίδας 210.

Τροποποιούμε λίγο την έναρξη για να αρχίσουμε φυσιολογικά,

Κάτω από συνθήκες αδιαλλαξίας που είχαν δημιουργήσει τα αυταρχικά μέτρα του Γεωργίου με απαγόρευση ελευθεροτυπίας, διώξεις και φυλακίσεις διακεκριμένων μελών της κρητικής αντιπολίτευσης, τα πολιτικά πράγματα οδηγήθηκαν σε πλήρες αδιέξοδο και όλες οι προσπάθειες συνδιαλλαγής ναυάγησαν.

Γύρω από το Βενιζέλο συνασπίστηκαν … δυναμική αναμέτρηση με τον Πρίγκιπα.

Στο τέλος του 1904 έληξε η περίοδος της Γενικής Συνέλευσης και προκηρύχτηκαν εκλογές για την ανάδειξη 64 βουλευτών. … Η προκήρυξη αυτή είναι το πρώτο επίσημο επαναστατικό κείμενο, το προμήνυμα της επανάστασης του Θερίσου.







Β.2



Η απάντηση βρίσκεται στο τέλος της σελίδας 90 και στις αρχές της 91.

Το πρώτο εξάμηνο του 1911ψηφίστηκαν από τη Βουλή 53 τροποποιήσεις … και των δημοσίων υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση Βενιζέλου ψήφισε επίσης 337 νέους νόμους , οι οποίοι … αναθεώρηση του κανονισμού της Βουλής με σκοπό να διαθέτουν οι υπουργοί περισσότερο χρόνο για κοινοβουλευτικές συζητήσεις κλπ.





Γ.1





Η Απάντηση στην πηγή αυτή βρίσκεται στην ύλη της σελίδας 160 και είναι το μοναδικό ζήτημα που δεν είχε εμφανιστεί μέχρι τώρα στις εξετάσεις.

Η Σύμβαση ανταλλαγής των πληθυσμών Ελλάδας ,Τουρκίας προέβλεπε την αποζημίωση των ανταλλαξίμων προσφύγων για τις περιουσίες που εγκατέλειψαν στις πατρίδες τους ,από το κράτος υποδοχής. Το έργο της εκτίμησης της αξίας των εκατέρωθεν περιουσιών που εγκαταλείφθηκαν ,το ανέλαβε η Μικτή Επιτροπή. Για να βοηθήσει … κατά τόπους Γραφεία Ανταλλαγής Πληθυσμών.

Το έργο της εκτίμησης … Η Εθνική Τράπεζα ανέλαβε να πληρώσει στους ανταλλάξιμους την προκαταβολή αυτή.

Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία της αποζημίωσης ,χωρίς να επιβαρυνθεί πολύ ο κρατικός προυπολογισμός αποφασίστηκε η έκδοση ομολόγων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Το 20% της προσωρινής αποζημίωσης δόθηκε σε μετρητά και το υπόλοιπο σε ομολογίες. Οι προσφυγικές οργανώσεις αξίωναν την πλήρη αποζημίωση όπως προέβλεπε η σύμβαση της Λωζάννης .

Η προσωρινή εκτίμηση των περιουσιών έγινε με βάση τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν στα κατά τόπους Γραφεία Ανταλλαγής … Καθορίστηκαν επίσης τα περιουσιακά στοιχεία που θα αποζημιώνονταν όπως α) τα ακίνητα κάθε είδους, αστικά και αγροτικά, β) τα κινητά κάθε είδους που δεν πουλήθηκαν επί τόπου και μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και γ) οι καλλιεργημένοι αγροί με τα προιόντα τους , συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων που έχασε ο ανταλλάξιμος. Ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων βρέθηκαν εκπρόθεσμοι για πολλούς και διάφορους λόγους .Είτε γιατί ήρθαν στην Ελλάδα μετά τη λήξη της προθεσμίας της υποβολής ( αιχμάλωτοι, πρόσφυγες από Ρωσία , Κωνσταντινοπολίτες ) είτε γιατί δεν μπορούσαν να υποβάλουν δήλωση λόγω ασθενείας, φυλάκισης ή ανηλικιότητας.

Η προκαταβολή θα δινόταν σε εκείνους που δεν είχαν μέχρι τότε αποκατασταθεί ,με τη διευκρίνιση ότι η απλή υποτυπώδης στέγαση στους οικισμούς της ΕΑΠ ή του ελληνικού κράτους δεν θα θεωρείτο ως αποκατάσταση.

Για την οριστική εκτίμηση των εγκαταλειφθεισών περιουσιών συστάθηκαν 1.114 Πρωτοβάθμιες Επιτροπές Εκτίμησης, μία ή περισσότερες για καθεμία από τις 934 χριστιανικές κοινότητες της Τουρκίας. Τα ποικίλα προβλήματα που ανέκυψαν επέβαλαν αρχικά τη δημιουργία 52 δευτεροβαθμίων Επιτροπών, 31 στην Αθήνα και 21 στην επαρχία, και στη συνέχεια, το Μάιο του 1927 ,20 Δευτεροβάθμιων επιτροπών ( Εφετεία της Ανταλλαγής ), 8 στην Αθήνα και 12 στην επαρχία.

Με την πάροδο του χρόνου η ολοκλήρωση του έργου της εκτίμησης των περιουσιών φαινόταν όλο και πιο μακρινή. Το έργο ήταν τεράστιο και επιπλέον η όλη διαδικασία υπονομευόταν από την τουρκική πλευρά.



Δ.1



Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 53 και πρέπει να δοθεί με τον ίδιο τρόπο που τίθενται οι ερωτήσεις, δηλαδή να μιλήσουμε πρώτα για τους σκοπούς μετά για την οργάνωση και τέλος για το έργο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πάμε στο σκοπό λοιπόν .

Το 1927 με αφορμή το αίτημα της Ελλάδας στην ΚΤΕ για παροχή πρόσθετου δανείου ,τέθηκε το θέμα της δημιουργίας μιας κεντρικής κρατικής τράπεζας ( όπως προσδιοριζόταν και με το Πρωτόκολλο της Γενεύης ) , η οποία θα αναλάμβανε τη διαχείριση των χρεών, την έκδοση χαρτονομίσματος και την ενιαία εφαρμογή της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.

Οργάνωση.

Η Κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να συγκεντρώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος όλες τις εισπράξεις και τις πληρωμές του κράτους και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Παρά τις αντιδράσεις της Εθνικής και κάτω από την πίεση ξένων συμβούλων , το Μάη του 1927 ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος και λειτούργησε ένα χρόνο αργότερα. Το καταστατικό της Τράπεζας κατοχύρωνε την ανεξαρτησία της από την πολιτική εξουσία με διατάξεις πολύ προχωρημένες για την εποχή.

Η διοίκηση της τράπεζας ανετίθετο στο Δ.Σ. Αυτό αποτελείτο από το Διοικητή ,τον υποδιοικητή και εννέα μέλη. Τουλάχιστον τρία μέλη προέρχονταν από το βιομηχανικό κόσμο και άλλα τρία από τον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Η κυβέρνηση διατηρούσε το δικαίωμα να διορίζει έναν επίτροπο στην τράπεζα Πρώτος διοικητης και υποδιοικητής διορίστηκαν οι Αλ.Διομήδης και Εμ. Τσουδερός οι οποίοι κατείχαν ως τότε τις αντίστοιχες θέσεις στην Εθνική Τράπεζα.

Έργο

Η κύρια αποστολή που ανατέθηκε στη νέα τράπεζα ήταν να εγγυάται τη μετατρεψιμότητα του νομίσματος .

Πολύ γρήγορα πέτυχε σταθερές ισοτιμίες της δραχμής με ξένα νομίσματα στηρίζοντας την έκδοση χαρτονομίσματος στα αποθέματα σε χρυσό και συνάλλαγμα. Η τράπεζα διέθετε αποκλειστικό προνόμιο έκδοσης τραπεζογραμματίων και μπορούσε να ελέγχει σύμφωνα με το καταστατικό την νομισματική κυκλοφορία και πίστη. Το καταστατικό προέβλεπε ότι το εκδοτικό προνόμιο μπορούσε ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί αν η τράπεζα αποτύγχανε να εξασφαλίσει τη σταθερότητα των τραπεζογραμματίων σε χρυσό.

Εξασφαλίστηκε η μετατρεψιμότητα σε χρυσό με ορισμένο ελάχιστο κάλυμμα των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων.

στο 40%. Το κάλυμμα περιλάμβανε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα που μπορούσε ελεύθερα να μετατραπεί σε χρυσό.

Η επιτυχία της νέας τράπεζας οδήγησε τα δημόσια οικονομικά σε περίοδο ευφορίας, … ,που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη το 1929.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου