Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

NEWSPEAK

ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΕΡΙΕΓΡΑΦΕ Ο GEORGE ORWELL ΤΗ ΝΕΑ ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ " ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ " ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ," 1984 ".
ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΣΑΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ.


ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΛΕΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ, ΤΗ ΜΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ,ΘΑ ΕΦΕΡΝΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΙΑ ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ , ΑΡΑ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ.!
ΣΗΜΕΡΑ ,ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΤΟ ΕΙΧΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Ο ΣΤΑΛΙΝ  ΣΤΗΝ ΤΟΤΕ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΟΡΓΟΥΕΛ ΥΠΗΡΞΕ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΙΟΣ.
ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ;
ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΙΣΩΣ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΚΟΠΟ, ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ , ΣΙΓΟΥΡΑ ΧΩΡΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΩΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.
Η ΓΛΩΣΣΑ ΦΤΩΧΑΙΝΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΥΛΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ.
ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΟΛΟΙ ΤΟ ΛΕΝΕ Ο.Α.Κ.Α ΑΛΛΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ.
ΤΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ ,ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΒΑΦΤΙΣΑΜΕ Σ.Ε.Φ. ΑΝΩ ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΛΕΜΕ Ε.Κ.Α.Β.


ΤΟ ΣΩΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΛΕΜΕ Σ.Δ.Ο.Ε . ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΑΦΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ,ΤΙΣ ΛΕΜΕ Χ.Υ.Τ.Α.
Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ.
ΕΠΙ ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Λ.Α.Φ.Κ.Α ΚΑΙ Ε.Κ.Α.Σ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ.ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΔΕ , ΕΦΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΑΡΚΤΙΚΟΛΕΚΤΑ.
ΚΑΤΑΛΗΓΩ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΤΥΝ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΥΣΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ,ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΑΠΛΑ ΑΡΧΙΚΑ ;

1 σχόλιο:

  1. και πέρα απο τα αρτικόλεξα ο Όργουελ τα περιγράφει δραματικότερα:
    νηπιοποίηση της γραμματικής,αμφισημία - διπλή χρήση των λέξεων σαν ουσιαστικά και ρήματα ταυτόχρονα,νεολογισμοί με συγκόλληση όρων (agglutinative language), απλοποίηση κάθε μορφής γραμματικού τύπου (πχ. ανώμαλα ρήματα που τρέπονται σε ομαλά χάριν ομοιογὲνειας), απαλοιφή των συνωνύμων και των αντωνύμων σε λεκτικά δίπολα (π.χ. κακός =// άκακος και όχι καλός, goodthink=//crimething), αποσκορακισμός κὰθε μορφοσυντακτικής - λεξιλογικής δομής που μπορεί να εκφράσει την έννοια ελευθερία (το επίθετο ελέυθερος επιτρεπτό μόνο στη χρήση " ο τάδε είναι ελέυθερος υποχρεώσεων ", σε κάθε άλλη περίπτωση παρεμβαίνει η Thought Police (ή thinkpol στη Newspeak). Κι ίσως κάτι άξιο ιδιαίτερης επισήμανσης στη Newspeak, είναι το πώς αποκαλεί την Αγγλική γλώσσα: Oldspeak, παλαιολογία, απαρχαιωμένο λόγο...

    Περαιτέρω ανάγνωσμα συναφές με τον γλωσσικό ολοκληρωτισμό θεωρώ, αν και δεν έχω καταφέρει να διαβὰσω, το LTI – Lingua Tertii Imperii του Klemperer,αυτή τη φορά απ`την πλευρά των Ναζί. Ας βγούμε από το Room 101 της εκπαίδευσης κ έχει ο Θεός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή