Σάββατο 26 Απριλίου 2014

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Τελικά το καθιερώσαμε. Δύο βιβλία το μήνα δυστυχώς.
Φαίνεται πως ο χρόνος υπόκειται σε κάποια διαστολική διαδικασία ή πιο απλά ,έγινα τεμπέλης.
Δύο κομμάτια σχετικά εύκολης λογοτεχνίας από αυτήν που αποκαλείται αστυνομική.
Το πρώτο βιβλίο ήταν το Παρίσι μπλουζ του Attia.Όταν το ξεκίνησα δεν ήξερα ότι αποτελούσε το τελευταίο κομμάτι μιας τριλογίας και έτσι το αντιμετώπισα κάπως ανάποδα.
Με φόντο την ανεξαρτησία της Αλγερίας ,κάτι που για τους Γάλλους αποτελεί το δικό τους Βιετνάμ.
Άψογα δομημένη αστυνομική ιστορία με προεκτάσεις τον απόηχο της Αλγερινής ανεξαρτησίας και θέατρο συμβάντων το Παρίσι.
Το καλό με την αστυνομική λογοτεχνία των Ευρωπαίων ,σε αντίθεση με τους Αμερικάνους είναι ότι δεν υπάρχουν υπερήρωες ,τα πάντα ρέουν φυσιολογικά και οι πόλεις που λαμβάνουν χώρα τα τεκταινόμενα ,παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και σε παρασύρουν σε ένα ταξίδι μέσα τους.

Το δεύτερο και τελευταίο ήταν το Μοιραία Πράγα του Κερρ ,αυτού που έχει δώσει την αριστουργηματική "Τριλογία του Βερολίνου".
Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ο Κερρ πλέκει τις ιστορίες του μέσα στο καθεστώς του Ναζισμού. Μάλιστα ο αστυνομικός πρωταγωνιστής του είναι ένα κομμάτι του συστήματος.
Ο συγγραφέας μας αποδίδει την καθημερινότητα που κυλάει υπογείως στη Γερμανία ενώ στην επιφάνεια ο Ναζισμός και οι θηριωδίες του κυριαρχούν.
Καθημερινοί άνθρωποι ,μεροκαματιάρηδες ,πόρνες ,στελέχη του κόμματος , φοβισμένοι υποτακτικοί, όλο μαζί αποτελούν αυτό το υπέροχο παζλ πάνω στο οποίο ο πρωταγωνιστής καλείται να επιλύσει μια σειρά από εγκλήματα με το χρόνο να τρέχει αντίστροφα σύμφωνα με την επιταγή των υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος.
Προφανώς ο Κερρ έχει ασχοληθεί πολύ με την παραλλειπόμενη ιστορία του Ναζισμού και διαβάζοντας τα βιβλία του κάνεις ταυτόχρονα και μια κατάδυση στην ιστορία της εποχής εκείνης.


Αφού ο τίτλος του ενός βιβλίου αναφέρεται στα blues, να η δική μου προσφορά !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου