Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Η εποχή μας είναι πολύ ευαίσθητη απέναντι στα δεδομένα της ταυτότητας του κάθε ατόμου. Και πολύ υποκριτική ταυτόχρονα.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας η κάθε εξουσία μπορεί να ελέγχει τον οποιονδήποτε για όποια κίνησή του και ταυτόχρονα να τον αποκοιμίζει ότι νοιάζεται για τα δικαιώματά του και τα δεδομένα του.
Έτσι διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μας ( όπως το Facebook και το Twitter ) μας έφεραν πιο κοντά ,μας βοήθησαν να βρούμε χαμένους φίλους εδώ και χρόνια και ταυτόχρονα μας ώθησαν να αυτοφακελωθούμε συναινώντας μάλιστα σε αυτό το φακέλωμα.
Από πολύ νεαρή ηλικία τότε δηλαδή που δεν ξέρουν πως να προστατευτούν τα άτομα εκτίθενται στο κυβερνοδιάστημα ,αναρτώντας φωτογραφίες τους ,σκέψεις τους ,γούστα τους ,ακόμη και την τρέχουσα σχέση τους εκείνη τη στιγμή.
Αγνοούν ίσως ότι ακόμη και σβησμένα από τους ίδιους ,αυτά τα δεδομένα θα πλανιούνται σαν χαμένες ψυχές στον κυβερνοχώρο περιμένοντας κάποιον άγνωστο να ενδιαφερθεί γι αυτές.
Και σαν ασυγχώρητα αμαρτήματα ,αυτές οι αναρτήσεις θα ανακτούν ζωή όταν κάποιος θα έχει λόγο να το κάνει και σίγουρα αυτό θα γίνεται όχι για καλό αυτού που αρχικά τις δημιούργησε.
Παρόλα αυτά οι νέοι όλο και σε μικρότερη ηλικία αποκτούν  λογαριασμούς σε τέτοιου είδους δίκτυα ,υποθηκεύοντας όλη τους τη ζωή μέσα σε μια ηλεκτρονική ομολογία.
Παράλληλα η κινητή τηλεφωνία εξαπλώνεται σε αυτό το χώρο και διαδίκτυο , τηλεόραση και τηλέφωνο γίνονται ένα.


το εκπληκτικό πόνημα του Orwell, σε ταινία .
αν δεν το έχετε δει μέχρι τώρα ,μην το χάσετε.


Βλέπουμε πολλές φορές ότι άτομα χωρίς επίγνωση του τι ακριβώς κάνουν , να σπεύδουν να δηλώσουν μέσω GPS που βρίσκονται αυτή τη στιγμή λες και θέλουν να διευκολύνουν ένα αόρατο λαγωνικό που προσπαθει να τα ακολουθήσει κατά πόδας.
Όσο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ,αυτοί μέσω των πιστωτικών καρτών αναγκάζονται να αφήνουν παντού το ίχνος των συναλλαγών τους.
Βλέπετε το ίδιο το κράτος επιβάλλει στους πολίτες για συναλλαγές πάνω από 1500 ευρώ να χρησιμοποιούν πιστωτική κάρτα. Κατ'αυτόν τον τρόπο είναι στη διάθεση του καθενός να μάθει πότε ψωνίσαμε το τάδε αντικείμενο και τι ακριβώς ήταν αυτό.
Κάποτε δικηγόρος έχασε την άδεια του στην Αμερική επειδή γνωστοποιήθηκε από αντίδικο ότι αγόραζε χρησιμοποιώντας την πιστωτική του κάρτα ,δύο μπουκάλια ουίσκυ εβδομαδιαίως.
Πολύ σωστά πρόβλεψε ο George Orwell λοιπόν. Ο μεγάλος αδερφός είναι εδώ.
Μόνο που στην περίπτωσή μας φαινεται να λειτουργεί με την αποδοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου