Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Μπαίνοντας για τα καλά στις υποχρεώσεις της νέας περιόδου ,με ότι και αν αυτό σημαίνει, (νέους φόρους,τρεξίματα, έξοδα) οπλίστηκα με αισιοδοξία και κινητική ενέργεια από κάποια καλά βιβλία που διάβασα και ξεκίνησα.
Πρώτο και ένα από τα καλά το " Οι κεραίες της εποχής μου" κατά το όνομα της τηλεοπτικής εκπομπής της ΝΕΤ όπου ο Ανταίος Χρυσοστομίδης με τη Μικέλα Χαρτουλάρη παρουσιάζουν κάθε Τρίτη και από ένα διάσημο συγγραφέα του καιρού μας με συνέντευξη στο σπίτι του, στη χώρα που κατοικεί, στο περιβάλλον που γράφει.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανίωτη και το έχει επιμεληθεί ο Χρυσοστομίδης μόνος του.


Εδώ παρουσιάζονται τριαντατρείς συγγραφείς μαζί με τα παραλειπόμενα των συνεντεύξεων ,όσα δηλαδή δεν έδειξαν οι κάμερες, εκ παραλλήλου με τη δυνατότητα που δίνεται σε κάποιον  να πληροφορηθεί νέα ονόματα αλλά κυρίως να διαβάσει περί ποίων θεμάτων αυτοί οι συγγραφείς ,ομιλούν.
Σύντομα ( ελπίζω ) αναμένεται και ο δεύτερος τόμος.
Κατόπιν διαβασα το εκπληκτικό "Ξενοδοχείο Λουτεσία " του Ασουλίν από τις εκδόσεις Πόλις.
Συγγενές με το δέκα του Καραγάτση ,και το Μέγαρο Γιακουμπιάν του Μαφχούζ.
Πρωταγωνιστεί ένα Παρισινό ξενοδοχείο μαζί με τον ιδιωτικό του αστυνομικό και βλέπουμε να κυλούν τρείς περίοδοι, η προπολεμική Γαλλία ,η ναζιστική κατοχή που φέρνει και την επίταξη του ξενοδοχείου και η μετά την απελευθέρωση εποχή όπου το ξενοδοχείο μπαίνει στην υπηρεσία αυτών που επιστρέφουν από τα ναζιζτικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.


Εκπληκτική σκιαγράφηση και ανατομία χαρακτήρων όπως και βαθιά κατανόηση στους λόγους που ωθούν τους ανθρώπους σε μια προσπάθεια επιβίωσης ,να αλλάζουν στρατόπεδα.
Παρακαλάς να μην τελειώσει.
Ύστερα ήρθε το Last Orders του Graham Swift το οποίο το δάβασα στη μητρική του γλώσσα.
Κάποιοι το κατατάσσουν ανάμεσα στα πενήντα καλύτερα πονήματα της αγγλικής μυθιστοριογραφίας.
Γραμμένο στη λονδρέζικη Cockney μιλάει για την τελευταία επιθυμία ενός νεκρού προς τους φίλους του , εξ'ου και ο τίτλος αλλά τα πάντα συμβαίνουν σε ένα pub όπου όπως παραδοσιακά  είθισται σε όλη την Αγγλία, λίγο πριν έρθει η ώρα του κλεισίματος ο ιδιοκτήτης  να καλεί τον κόσμο για ένα τελευταίο γύρο ,με τη φράση, last orders.




Πάλι και εδώ βασικό θέμα είναι η ανατομία των χαρακτήρων της βρετανικής εργατικής τάξης.
Σειρά μετά είχε η ιστορία ,καθώς για λόγους συμπλήρωσης γνώσεων διάβασα το "η Ελλάδα του Χίτλερ " από τον καταπληκτικό βρετανό ιστορικό Mazower.






Η ιστορία της κατοχής και του εμφυλίου δοσμένη από ένα ουδέτερο (φιλέλληνα ) αναλυτή.
Καταπληκτικό, όπως και όλα του τα βιβλία άλλωστε. Από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.
Μετά διάβασα τη βιογραφία της Δανάης Στρατηγοπούλου της τραγουδίστριας του Αττίκ από την Πόπη Μαγουλά Γαιτάνου αφενός γιατί μου αρέσει ο Αττίκ ,αφ'ετέρου γιατί μέσα από τέτοιες αφηγήσεις ανακαλύπτει κανείς ψηφίδες ιστορίας που απαρτίζουν το μωσαικό της εποχής και της χώρας.


Εκδόσεις Άγκυρα. Συνοδεύεται και από CD
Τέλος ο μήνας έκλεισε με το "για τι πράγμα μιλάω ,όταν μιλάω για το τρέξιμο ",του ιάπωνα Χαρούκι Μουρακάμι από τις εκδόσεις  Ωκεανίδα.Αυτοβιογραφικό . Εδώ ο διάσημος συγγραφέας παρουσιάζει τη ζωή του και το χρονικό της συγγραφής των βιβλίων του μέσα από συμμετοχές σε μαραθώνιους δρόμους και αγώνες τριάθλου.


¨Ενας στοχαστής που τρέχει και σκέφτεται, ενώ παράλληλα ταυτίζει το τρέξιμο και την επίπονη προσπάθεια που  αυτό απαιτεί ,με την πορεία της ζωής.
Σε κάποια σημεία θυμίζει τη "μοναξιά του δρομέα μεγάλων αποστάσεων " του Alan Silitoe.
Για όσους τους αρέσει ο Μουρακάμι ,η ανάγνωση του βιβλίου αυτού κρίνεται απαραίτητη.
Αυτά για την ώρα.
Και ας μην ξεχνιόμαστε ! ο Δεκέμβρης και το τέλος του κόσμου πλησιάζουν γι αυτό διαβάστε να προλάβετε.
Ότι προλάβετε.









Και τέσσερα κομμάτια από τους Καναδούς με την Ελληνίδα τραγουδίστρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου