Κυριακή 20 Μαΐου 2012

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ;

Όοως θα έχετε παρατηρήσει κάθε μήνα ανεβάζω ένα μικρό κατάλογο με τα βιβλία που διάβασα τη συγκεκριμένη περίοδο ,συνοδευόμενο και από μία ελάχιστη κριτική για κάθε ένα από αυτά
Συχνά αναρρωτιέμαι γιατί το κάνω αυτό και η απάντηση που καταλήγω είναι ,πως θέλω να πάρω κι άλλους μαζί μου στο ταξίδι.
Τί είναι λοιπόν τελικά το βιβλίο αν όχι ένα υπέροχο ταξίδι στο οποίο συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις και ξεκινά από την πρώτη συνάντηση που έχει κανείς μαζί του όταν πέφτει το βλέμμα πάνω του και  εντυπωσιάζει σαν έρωτας με την πρώτη ματιά !
Μετά έρχεται το άγγιγμα ,το θρόισμα των σελίδων ,η μυρωδιά του και τέλος ακολουθούν οι συστάσεις. Σου συστήνεται ,σου λέει τι ενδιαφέρον κουβαλάει μέσα του και εκεί είναι που αποφασίζεις αν θα του παραδοθείς ή θα δοκιμάσεις την τύχη σου με κάποιο άλλο.
Από τη στιγμή που θα του παραδοθείς ,αρχίζει το ταξίδι.
Για μένα είναι μια ατέλειωτη περιδιάβαση στον κόσμο που εκεί που λες πως έφτασες στο τέλος της ,βρίσκεις κάπου στη γωνία ένα μισοξεχασμένο σουρουπωμένο παράθυρο και καθώς το ανοίγεις και κοιτάζεις έξω από αυτό ένα νέο τοπίο ξετυλίγεται σαν ένα νέο σύμπαν που περιμένει να κατακτηθεί.
Το βιβλίο είναι φως ,είναι σύντροφος ,είναι αναπνοή, είναι αυτό που σμιλεύει το πέρασμα του χρόνου από πάνω μας .
Σίγουρα μετά από το πέρασμα χρόνων αλλά και την παράλληλη ανάγνωση πολλών βιβλίων σε αυτό το διάστημα ,δεν είμαστε πια ίδιοι.
Δεν το κρύβω ότι ένα από τα κριτήρια μου για τους ανθρώπους είναι η η σχέση τους με το βιβλίο.
Όταν δε παρακολουθώ κάποιο συγγραφέα να μιλάει ,εντυπωσιάζομαι ,όταν αυτός έχει τη δυνατότητα να περνάει από το ένα θέμα στο άλλο χωρίς να δημιουργεί νοηματικά κενά, κάτι που μόνο η βαθιά καλλιέργεια που δίνει η ανάγνωση βιβλίων ,μπορεί να προσφέρει.
Το βιβλίο έχει την ίδια πορεία με τη γνώση. Όπως κάποιος νοιώθει ότι δεν του φτάνει αυτή η ζωή για να μορφωθεί ,έτσι αντίστοιχα αισθάνεται ότι δεν αρκεί αυτό το σύντομο πέρασμα για να διαβαστούν τόσα βιβλία θα τους έπρεπε αυτή η τιμή.
Όμως δεν είναι μόνο η γνώση που τα βιβλία προσφέρουν .Έχουν εικόνες , μυρωδιές ,σκισίματα που μας θυμίζουν κάτι, αναμνήσεις από μια ηλικία σχεδόν ξεχασμένη , από έναν έρωτα που δεν ομολογήθηκε, ένα φίλο που έφυγε και μαζί με την ανάμνηση μας εμπιστεύτηκε και αυτό το θησαυρό να του τον προσέχουμε.
Με λίγα λόγια είναι τα πάντα.Και ταυτόχρονα είναι τα ίχνη μας πάνω στο χρόνο με την ωρίμανση που μόνο αυτός μπορεί να προσφέρει.



Καλή επιτυχία για τις εξετάσεις και ένα μικρο κομψοτέχνημα αισιοδοξίας για να σας πάνε καλά οι μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου