Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΡΑΜΠΕΣ

Κατά την προετοιμασία της Ολυμπιάδας του 2004 που τόσο μας έκανε υπερήφανους αφού όλη η υφήλιος θαύμασε πόσο ωραία χρεωνόμαστε και πόσο υποτελείς μπορούμε να γίνουμε , η Ολυμπιακή επιτροπή μας έδωσε και ορισμένες οδηγίες για έργα μέσα στην Αθήνα που θα βελτίωναν την κατάσταση της πόλης αλλά και θα διευκόλυναν τους επισκέπτες από τις άλλες χώρες να κινηθούν πιο ελύθερα.
Ένα από αυτά τα έργα ήταν και η κατασκευή μιας σειράς από ράμπες στις διαβάσεις ,μόνο που ξέχασαν να μας πουν σε τι ακριβώς χρησιμεύουν γιατί ως ξενόφερτο είδος ,εμείς εδώ που αδιαφιλονίκητα έχουμε εφεύρει τον πολιτισμό ,δεν το γνωρίζαμε.
Κάτοικοι λοιπόν του Δήμου Βύρωνα ,αλλά και ο ίδιος ο Δήμος ανέλαβαν με ένα πιλοτικό πρόγραμμα που λέγεται "καλύψτε όπως και με ότι μπορείτε τις ράμπες ",να μας διδάξουν ,τι χρησιμεύει μία ράμπα.

Εικόνα πρώτη. Η ράμπα χρησιμεύει για τους μαθητευόμενους οδηγούς ,να παίρνουν τα μέτρα της και να μαθαίνουν να παρκάρουν. Κερδίζει αυτός που τη φράζει με το πίσω μέρος του αυτοκινήτου του ,πλήρως.Αυτός , στην εικόνα, περνάει οριακά και με λίγο λάδωμα.
 
Εικόνα δεύτερη. Η ράμπα λειτουργεί ως πάρκινγκ.Έτσι προστατεύεται το αυτοκίνητο γιατί δεν εκτίθεται στο δρόμο. Προστατεύεται ΚΑΙ  ο πεζός καθότι αναγκάζεται να βγει στο δρόμο όπου ο μόνος κίνδυνος που διατρέχει είναι να τον πατήσει κανένα αυτοκίνητο ,άλλωστε οι θάνατοι από τροχαία έρχονται τρίτοι μετά από καρδιακά και καρκινοπάθειες οπότε πάλι κερδισμένοι είμαστε.Όποιος παραμένει στο πεζοδρόμιο κινδυνεύει από κακοτεχνίες ,φρεάτια ,αντικείμενα που πέφτουν από μπαλκόνια και ούτω καθεξής.


Εικόνα τρίτη. Η διδασκαλία του ρουά ματ με μηχανάκια. Παίρνουμε κάποιον άνθρωπο σε καρότσι και αφού τον βάλουμε  στη ράμπα τον αφήνουμε να κατανοήσει μόνος του την έννοια ρουά ματ.
Είναι σαφές ότι ουδέν μορφώνει όσον το παράδειγμα και μη έχοντας ο άνθρωπος αυτός δυνατότητα να πάει πουθενά θα το καταλάβει με τη μία.



Εικόνα τέταρτη. Εδώ ο Δήμος Βύρωνα δίνει τα ρέστα του.Μας δείχνει πόσο χρήσιμη μπορεί να γίνει μια ράμπα λειτουργώντας ως πάρκινγκ σκουπιδοντενεκέδων. Χώρια που οι κάδοι αυτοί χρησιμεύουν και ως φυσικό προστατευτικό για να μη φύγει ευθεία κανένα παιδάκι με ποδήλατο και βγει στο δρόμο.



Ηθικό δίδαγμα;
Ευχαριστούμε ευρωπαίοι φίλοι μας που μας μάθατε τη χρησιμότητα της ράμπας.
Αναρωτιέμαι πως ζούσαμε τόσα χρόνια χωρίς αυτές.
Άραγε οι μαμάδες με καροτσάκια και τα άτομα με αναπηρίες πώς κινούνταν μεσα στην πόλη μέχρι να φτιάξουμε ράμπες να μάθουμε να ζούμε με αυτές και να κάνουμε ( όπως σας έδειξα ) τη ζωή μας τόσο εύκολη ;

Και ας μην ξεχνάμε. Εκτός από Ευρώπη , εδώ είναι και Βαλκάνια.
Όλα αυτά στο Βύρωνα στην οδό Περτσεμλή ,σε ένα μόλις οικοδομικό τετράγωνο όπου εδρεύει και χώρος για άτομα με κινητικά προβλήματα.Φανταστείτε ,τι γίνεται παρακάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου