Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΗ

Έκλεισε και ο Μάης με άλλον ένα φτωχό απολογισμό.



Ολοκλήρωσα μόνο τρία βιβλία, την "Υπόθεση Τουλάγιεφ " του Βικτόρ Σερζ απο τις εκδόσεις Scripta
ένα δοκίμιο για τον Τεν Τεν ( Λίγο πριν κυκλοφορήσει η ομώνυμη ταινία του Σπήλμπεργκ και αρχίσει η Τεντενίτιδα ), Τεντέν,ο μύθος του υπερπαιδιού  του Apostolides ,εκδόσεις Μαμουθκόμιξ, και ένα βιβλίο για την ιστορία των θρησκειών ,"το βιβλίο των Θρησκειών" του Γιοστέν Γκάαρντερ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Το πρώτο ήταν πολύ καλό ,βασισμένο σε βιωματικές καταστάσεις του συγγραφέα που επί σταλινισμού αν κάποιος  έκανε κριτική στα κακώς κείμενα θεωρείτο από κάποιους  αυτομάτως ,αντικομουνιστής.
Είναι η ιστορία μιας τυχαίας δολοφονίας ενός υψηλόβαθμου στελέχους του κόμματος και η ανάγκη να βρεθεί ή να κατασκευαστεί ο ένοχος για να αποδειχθεί ότι το σύστημα δουλεύει.
Αποτέλεσμα ;
Τρεις κατασκευασμένες ομολογίες και ισάριθμες εκτελέσεις.
Και ζήσαμε εμείς καλά...


Το βιβλιο του Τεντέν είναι ένα δοκίμιο.
Το θεωρώ πολυ εμπεριστατωμένο και αναλυτικό και το λέω εν πλήρει συνειδήσει καθότι φανατικός του Τεντέν.
Στην Ελλάδα ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει τον ήρωα από τα τηλεοπτικά κινούμενα σχέδια τα οποία όμως ήσαν μετριότατα και δεν απηχούν την αρτιότητα του σχεδίου στο χαρτί κάτι που καθιέρωσε άλλωστε το δημιουργό Ερζέ ως τον εισηγητή της "καθαρής γραμμής" ,δηλαδή του σχεδίου χωρίς σκιά.
ο Τεντέν είναι ένας ήρωας απροσδιορίστου εφηβικής ηλικίας που επεμβαίνει αυτόκλητα ως παγκόσμιος πρόσκοπος και σώζει τον κόσμο.
Συνήθως οι περιπέτειες του συνδυάζονται με ένα ιστορικό γεγονός που συντάραξε τότε που γράφτηκε η κάθε περιπέτεια ,την ανθρωπότητα, και ο Τεντέν ακολουθώντας ένα παραάλληλα με την πραγματικότητα, δρόμο δίνει τη λύση.


Οι χαρακτήρες του Ερζέ είναι επίπεδοι και μονοδιάστατοι αλλά αυτό δε στερεί από τις περιπέτειες του Τεντέν τη φρεσκάδα και το ενδιαφέρον.
Όσοι έχετε δει "τους κυνηγούς της χαμένης κιβωτού " του Σπήλμπεργκ και έχετε παράλληλα διαβάσει Τεντέν ,θα αναγνωρίσετε κοινά σημεία στην ανάπτυξη των περιπετειών.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Σπήλμπεργκ είναι αυτός που θα φέρει στην οθόνη τις περιπέτειες του μικρού ήρωα σε μεταφορά του "μυστήριου του Μονόκερου".
Τελειώνοντας και σαν στοιχείο της αφοσίωσης μου στον ήρωα δηλώνω ότι έχω όλες της περιπέτειες του και μάλιστα σε πέντε γλώσσες. Ελληνικά ,Αγγλικά, Γαλλικά Ποτογαλλικά και Ισπανικά.
Τέλος το βιβλίο των θρησκειών ήταν περισσότερο ένας εγκυκλοπαιδικός κατάλογος για τους αρχάριους στην προσέγγιση των θρησκειών ,παρά οτιδήποτε βαθύτερο .
Μέχρι τον επόμενο μήνα λοιπόν .
¨Η μήπως να πω, μέχρι την επόμενη υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου ; ( κοινώς ,κάθε χθες και καλύτερα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου