Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Με τη βεβαιότητα πως τα πάντα έχουν διαβαστεί επαρκώς θα προχωρήσω σε κάποιες επισημάνσεις της τελευταίας στιγμής.


!. Διαβάζουμε πολύ προσεκτικά τις ερωτήσεις και φροντίζουμε να κατανοήσουμε ποιο είναι το ζητούμενο πριν περάσουμε στην απάντηση.
2. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο πρώτο και στο τελευταίο μάθημα της κάθε ενότητας.
ΠΡΟΣΟΧΗ !
Λογαριάστε την πορτοκαλί ενότητα ως δύο ξεχωριστές με 19ο και 20ο αιώνα αντίστοιχα.
3. Προσέξτε ιδιαιτέρως την τελευταία γραμμή κάθε σελίδας όπως και την τελευταία πρόταση κάθε κεφαλαίου. Αποτελούν εξαιρετική λιχουδιά για τους εξεταστές στις ερωτήσεις τύπου Σωστό Λάθος!
4. Στις ερωτήσεις πηγής να θυμάστε πως το ζητούμενο βρίσκεται στην ερώτηση και όχι στην πηγή. Άρα φροντίστε να καταλάβετε τι ζητά η ερώτηση και μετά συνδυάστε τις γνώσεις σας και τα δεδομένα του παραθέματος.

Πάμε τώρα στα πιο ειδικά…

Η οικονομία κατά τον 19ο αιώνα επανέρχεται στην ύλη μετά από δέκα χρόνια απουσία και ίσως έχει την τιμητική της με μεγάλο θέμα.
Χωρίς να σημαίνει πως δε θα έχετε κάνει ήδη την ύλη φύλλο και φτερό ,κάποια κεφάλαια μου φαντάζουν πιο υποψήφια όπως οι εξαγωγές της Ελλάδας, η ναυτιλία , τα ορυκτά με αναφορά στο Λαύριο και το εξωελλαδικό ελληνικό κεφάλαιο. Εκεί βρίσκεται και το Τανζιμάτ του οποίου τον ορισμό να μέθετε καλά.
Στο δεύτερο μέρος ,αυτό δηλαδή του εικοστού αιώνα αξίζει ένα επιπλέον κοίταγμα σε μια σελίδα πολυνίκη των εξετάσεων ,αυτή δηλαδή του εργατικού κινήματος και για άλλη μια φορά της Φεντερασιόν.
Διαβάστε καλά την παράγραφο της σταφιδικής κρίσης και τα αποτελέσματα των Βαλκανικών πολέμων για την Ελλάδα.
Τέλος το κλήρινγκ έχει να εμφανιστεί χρόνια ως ορισμός.
Αν θέλαμε να ψάξουμε για κάποια συνδυαστική, οι δύο τράπεζες ,Εθνική και Ελλάδος θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα πολύ καλό ντουέτο!
Το ίδιο και ανάμεσα στον 19ο και 20ο αιώνα ένας συνδυασμός με τη Μεγάλη Ιδέα και τον Βενιζελισμό!

Παιρνώντας στο κεφάλαιο που τα παιδιά αποκαλούν ,κόμματα θα ήθελα να επισημάνω ότι πέραν του πρώτου που λόγω της πολυθεματικότητάς του αποτελεί πρόκληση , αξίζει να προσεχθεί ιδιαιτέρως το δεύτερο κεφάλαιο που δεν έχει εμφανισθεί ποτέ στις εξετάσεις ,δηλαδή η παρακμή των ξενικών κομμάτων.
Από την εθνοσυνέλευση του 62-64 προσέχουμε τα τέσσερα κόμματα για την περίπτωση που ζητηθούν ως ορισμοί, ενώ επισημαίνω ότι και η αρχή της δεδηλωμένης απουσιάζει από τα θέματα που έχουν ζητηθεί ως τώρα.
Από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα έχουμε δει πολλές φορές να ζητούνται θέματα άρα το προσέχουμε ενώ οι Ιάπωνες και το κίνημα στο Γουδί χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Η ανόρθωση ως ορισμός και η δομή του βενιζελικού κόμματος σε συνδυασμό με κάτι από το ίδιο κεφάλαιο ,π.χ τις βασικές αρχές του προγράμματος του Βενιζέλου.

Και σειρά έχει το προσφυγικό.
Στο προσφυγικό έχει πολλούς οργανισμούς και επιτροπές που λειτουργούν υπό μορφή ορισμών. Σε κάθε περίπτωση προσέχουμε την έδρα του κάθε οργανισμού και το έργο του για την περίπτωη των αντιστοιχίσεων.
Το κεφάλαιο «άλλα προσφυγικά ρεύματα» με τον αυταπαξιωτικό τίτλο του πρέπει να προσεχθεί . Συνδυάζεται και με την εισαγωγή κάτω από συνθήκες. Επίσης στην περίθαλψη μαθαίνουμε πολύ καλά τις κουκίδες. Από τη σελίδα 144 να προσεχτεί το β΄μέρος με τις μετακινήσεις των Ελλήνων πριν και μετά την καταστροφή.
Το πρώτο διάστημα με τον εξίσου απαξιωτικό τίτλο του χρήζει προσοχής. Όταν μιλάμε για πρώτο διάστημα αναφερόμαστε στο διάστημα Σεπτέμβρης 1922 έως 30-1-23.
Να προσεχθεί το κεφάλαιο της ΕΑΠ με τον ορισμό του.
Όσο για το Κεφάλαιο Ε είναι στις μόνιμες επιθυμίες των επιτροπών χρόνο παρά χρόνο. Ιδιαίτερη βάση να δοθεί στον Πολιτισμό.

Τέλος ,το Κρητικό!
Στο Κρητικό πολλές φορές μια ερώτηση καλύπτει το τελείωμα του ενός μαθήματος και την έναρξη του άλλου. Δε συμβαδίζει δηλαδή πάντα με τίτλους κεφαλαίων.
Προσέχουμε την περίοδο δημιουργίας ,είτε ως σύνολο είτε ως ορισμό του οργανικού νόμου στη δεύτερη παράγραφο
Η εκδήλωση της επανάστασης του Θερίσου είναι πολύ σημαντικό κομμάτι και μπορεί να συνδυαστεί και με την αποτίμηση στη σελίδα 215.Επίσης προσοχή στα κρητικά συντάγματα που είναι δύο και βρίσκονται στα τέλη των σελίδων 207 και 215.
Ο Ζαίμης είναι πολύ καλό κεφάλαιο όπως και η διαδικασία που προηγείται της πρότασής του.
Τέλος το κεφάλαιο 9 με έμφαση στις δύο τελευταίες παραγράφους.
Σε αυτή την περίπτωση να μην ξεχαστεί η μαρμάρινη επιγραφή.

Ελπίζω κάτι από αυτά ,γιατί όχι όλα ,να τα βρείτε μπροστά σας μεθαύριο.

Με τις ευχές μου και τη θετική μου σκέψη !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου