Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΒΙΒΛΙΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Κύλησε και ο Σεπτέμβρης γρήγορα και δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν πολλές αναγνώσεις.
Τώρα τελευταία έχει γενικώς την τιμητική της η Σκανδιναβική χερσόνησος με μια σειρά από συγγραφείς που καταπιάνονται με το αστυνομικό μυθιστόρημα ,ένα είδος που μέχρι πρότινος το σνομπάραμε στη χώρα μας.

Ξεκίνησα λοιπόν αυτόν το μήνα με το φινλανδικό μυθιστόρημα " ο θεραπευτής ".
Το ενδιαφέρον με αυτό το βιβλίο δεν είναι τόσο η ιστορία που έχει να πει που είναι μια συνηθισμένη σειρά εγκλημάτων που ζητάνε λύση ,αλλά το οικονομικό φόντο που μας μιλάει για μια Φινλανδία σε κρίση και ύφεση.
Μια Φινλανδία που όπως και η χώρα μας καταρρέει αποσυνθέτοντας τον οικονομικό ,τον κοινωνικό και τον ηθικό ιστό της κάτι που μας ανατρέπει την όλη εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας για αυτή τη χώρα.
Διαβάζεται μέσα σε δύο ώρες


Κατόπιν ήρθε το βαρύ πυροβολικό αυτού του μήνα , το "νυκτερινό τρένο για Λισαβόνα", το οποίο ως ταινία πρόσφατα παίχτηκε στους κινηματογράφους.

Ένα εκπληκτικό βιβλίο με έντονη φιλοσοφική διάθεση πάνω στη συνειδητοποίηση ενός Ελβετού καθηγητή ότι η ζωή του φεύγει ανεκμετάλλευτη .
Με ευκαιρία αυτή τη συνειδητοποίηση έρχεται η απόφαση για μια καινούργια αρχή.Μόνο που αυτή η αρχή πραγματώνεται με την αγκίστρωση του καθηγητή στη ζωή ενός πεθαμένου πορτογάλου γιατρού την ύπαρξη του οποίου πληροφορήθηκε από ένα τυχαίο περιστατικό.

Η ιστορία διαδραματίζεται στη Λισαβόνα που μέσα από την αφήγηση παίρνει συμβολικό και τελικά μυθικό χαρακτήρα θυμίζοντας το sailing to Byzantium του Yeats.



Το βιβλίο είναι πολυεπίπεδο και ένα από τα κεντρικά σημεία που εστιάζει είναι η ομορφιά της γλώσσας αλλά και η άσκοπη χρήση που της γίνεται από ανθρώπους που τελικά δε θέλουν να επικοινωνήσουν αλλά απλώς να πουν κάτι.
Αποτελεί μια αναγνωστική Ιθάκη που εύχεσαι να μην τελειώσει.





Κλείνω με υπέροχη πορτογαλική μουσική από τη μαγική αυτή χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου