Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΙΟΥΝΙΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ

Δύο μήνες σε ένα.
Μικρός ο απολογισμός ,αλλά τηρουμένων των δυσκολιών που μου έφερε ο Ιούνιος , πάλι καλά.


Ξεκίνησα με τους υπολοιπόμενους δύο τόμους της τριλογίας του Μουρακάμι.
Αυτός ο φοβερός Ιάπωνας συγγραφέας έχει καταφέρει να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον σου για χίλιες σελίδες και μόλις τελειώνεις το βιβλίο να αναρρωτιέσαι αν τελικά σου άρεσε.
Παρά το γεγονός αυτό, είναι τόσο εθιστικός ώστε να σε κάνει να περιμένεις ανυπόμονα την επόμενη κυκλοφορία του.
Εδώ το συγκλονιστικό στοιχείο που εισάγει είναι ο παράλληλος κοσμος του 1q84 που συνυπάρχει δίπλα στον κανονικά αποδεκτό κόσμο και αρκεί μόνο να βρεις τη μυστική πύλη για να μεταπηδήσεις.
Φυσικά να μην παραλείψουμε και το φόρο τιμής στον μεγάλο Τζορτζ Όργουελ ,κάτι στο οποίο παραπέμπει και ο τίτλος της τριλογίας.


Κατόπιν διάβασα ένα ειδικό βιβλίο για όσους έχουν ειδικές αναζητήσεις πέρα από τα δεδομένα των πατροπαράδοτων διδασκαλιών.
Άπτεται των προσωπικών επιλογών και βασίζεται στην ιδιαιτερότητα αυτού που αποκαλούμε "πίστη".
Ο τίτλος του άλλωστε ,"συνομιλίες με το Θεό", τα λέει όλα.
Δώρο από εκλεκτό φίλο και πρώην μαθητή.


Η Τριλογία του Φασισμού είναι ένα βιβλίο εξαιρετικά επίκαιρο στις μέρες μας (γιατί άραγε;) και διαβάζεται μονορούφι.
Το ενδιαφέρον σημείο του είναι οι χρονικές περίοδοι και πως λειτουργεί ένας κρατικός υπάλληλος μέσα σε αυτές τις χρονικές περιόδους ,αλλά και πως δρα το σύμπαν γύρω του σε αυτές τις περιόδους.
Εδώ ο κρατικός υπάλληλος είναι ένας επιθεωρητής της αστυνομίας ο οποίος κατέχοντας υψηλή θέση επί Μουσολίνι ,αυτομάτως θεωρείται Φασίστας και απολαμβάνει των προνομίων των εκλεκτών του κράτους.
Μόνο που η περίοδος του φασισμού τελειώνει και στο δεύτερο μέρος της τριλογίας ,ο επιθεωρητής βρίσκεται διωκόμενος για να γλιτώσει τελικά και να αναλάβει δράση ξανά στην ελεύθερη Ιταλία ,στον τρίτο τόμο ,μέχρι να αποκαλυφθεί το παρελθόν του και να θυσιαστεί στο βωμό μιας εικονικής κάθαρσης όπου την πληρώνουν μόνο αυτοί που τήρησαν τη δεοντολογία κάνοντας απλώς τη δουλειά τους.


Ο Γιώργος Κάρτερ, παλιός δημοσιογράφος για όσους τον θυμούνται ,παρουσιάζει μέσα από το δικό του οπτικό πρίσμα την ιστορία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης.
Τώρα που η ΕΤ έχει γίνει παρελθόν ,έστω και μια προσωπική ματιά ,αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία.
Με πολλές ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για το πως χτίστηκε και λειτούργησε η δημόσια τηλεόραση στην Ελλάδα.


Σίγουρα ξαφνιάζει πάντα μια τέτοια βιογραφία.
Παρά τις γνώμες των πολλών που πολλές φορές κατασκευάζονται παρά απορρέουν από εμβριθή ενδοσκόπηση και παρατήρηση,θεωρώ τη συγκεκριμένη πολιτική περσόνα ,ως άτομο με μάλλον θετικό παρά αρνητικό πρόσημο .
Σε κάθε περίπτωση για όποιον μελετά την ιστορία ,οποιαδήποτε αναφορά σε πρόσωπα που επηρέασαν την ιστορία , δε γίνεται να περνά απαρατήρητη.
Ο Διαμαντόπουλος που βιογραφεί τον Μητσοτάκη κρατά ίσες αποστάσεις ,αναφέροντας τα θετικά του προσώπου αυτού ,αλλά και τα αρνητικά του παρουσίαζοντας παράλληλα άγνωστες πτυχές της μικροιστορίας.
Για τους λάτρεις της σύγχρονης ιστορίας.


Πρόκειται για το μοναδικό ημερολόγιο στρατιώτη που έχει σωθεί από την περίοδο 1918-1922 και αυτό του δίνει τεράστια ιστορική αξία.
Εδώ διαβάζει κανείς πόσο υπέφεραν οι στρατιώτες μας ,τι υποστήκαμε από τους Τούρκους αλλά και τι κάναμε και εμείς στους Τούρκους ,κάτι που συχνά η ιστορία μας αποσιωπά.
Ο Χρήστος Καραγιάννης τα λέει όλα με το όνομά τους ενώ σε κάποια σημεία μας δίνει με γλαφυρό τρόπο πόσο είχε επηρεάσει ο εθνικός διχασμός το στράτευμα ,σε βαθμό που αυτό ενώ είχε την αριθμητική και τεχνολογική υπεροχή ,έναντι των Τούρκων ,παρέμενε βαθύτατα αναποτελεσματικό.
Ένα βιβλίο για όσους πιστεύουν ότο οι δικοί μας παρέμειναν άγγελοι καθ'ολη τη διάρκεια της εκστρατείας.
Επιμύθιο ;
Ανεξαρτήτως φυλής ,το όριο ανάμεσα στην ανθρωπιά και στην κτηνωδία είναι πολύ λεπτό και εύθραυστο. Και όταν το όριο αυτό ξεπεραστεί ,αφήνει πίσω του θύματα κάθε φυλής θρησκείας και χρώματος.


Τέλος ,αυτό το μήνα ξεκίνησα και δίαβασα το πρώτο βιβλίο από τα τρία ,της τριλογίας του Βερολίνου.
Όπως και στην τριλογία του Φασισμού, το ενδιαφέρον βρίσκεται στην περιγραφή του ιστορικού πλαισίου στη Γερμανία του 1936 ,τότε δηλαδή που το κόμμα του Χίτλερ είχε αρχίσει να δείχνει τα δόντια του για τα καλά τους πολίτες της Γερμανίας.
Το πρώτο βιβλίο είναι ένα νουάρ αστυνομικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στο Βερολίνο του 1936 ,ενώ η πόλη ετοιμάζεται να δεχτεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το κόμμα επι τη ευκαιρία προσπαθεί να δείξει στους επισκέπτες ότι τα πάντα λειτουργούν ρολόι και πως όλες οι κατηγορίες των αντιφρονούντων δεν ισχύουν και αποτελούν μυθεύματα.
Αρκεί βέβαια να μην είσαι Εβραίος.Και μιας και αναφερθήκαμε στο Ναζισμό και το Φασισμό ,βάζω ένα τραγούδι από μια μπάντα που προέρχεται από τη χώρα που τόσο στοχοποιήθηκε από αυτά τα ανθρωποειδή, από το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου