Παρασκευή 24 Μαΐου 2013
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2013
Απαντήσεις Ιστορίας
Θέμα Α1
α. Πολιτοφυλακή της Κρήτης
σελ. 216 Η πολιτοφυλακή της Κρήτης είναι ο πρώτος στρατός του νησιού (1907) ο οποίος εξελίχθηκε αργότερα σε αξιόλογη δύναμη και πήρε μέρος στους βαλκανικούς πολέμους του 1912 1913. Η πολιτοφυλακή αποτελείτο από Έλληνες αξιωματικούς οι οποίοι προηγουμένως είχαν παραιτηθεί από τον ελληνικό στρατό. (το τελευταίο από τη σελ. 215).
β. Κοινωνιολογική Εταιρεία
σελ. 93 Σοβαρότερη από όλες τις αριστερές ομάδες ήταν η Κοινωνιολογική Εταιρεία ,η οποία ξεκίνησε … οι οποίοι παρείχαν κριτική υποστήριξη στους Φιλελευθέρους.
( Εδώ βάζουμε και το λαικό κόμμα γιατί όπως τιο αναφέρει και στον ίδιο τον ορισμό ,το λαικό κόμμα είναι αποκύημα της κοινωνιολογικής εταιρείας).
γ. Συνθήκη του Νειγύ
σελ. 140 Το Νοέμβριο του 1919 υπογράφηκε η συνθήκη του Νειγύ … είχαν μεταναστεύσει πριν την υπογραφή της συνθήκης).
Θέμα Α2
α. 4
γ. 1
δ. 5
ε. 3
ζ. 2
Θέμα Β1
Σε αυτή την απάντηση επειδή μας ζητά πολιτικές εξελίξεις από το τέλος του πολέμου του 1897 ,αρχίζουμε την απάντηση μας από την τελευταία παράγραφο της σελίδας 84
«Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 που τελείωσε με ολοκληρωτική ήττα …» και συνεχίζουμε με τους ιάπωνες στην επόμενη σελίδα τερματίζοντας την απάντηση μας στον « περιορισμό της γραφειοκρατίας».
Σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται να αναφερθούμε στην εκδήλωση του κινήματος στο Γουδί.
Θέμα Β2.
Σελ. 250 Στην Ευρώπη πρωτεργάτης του αγώνα ήταν ο Κ.Κωνσταντινίδης… με τηλεγράφημα που έστειλε στον Λ. Τρότσκι ζήτησε επίσημα την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Κωνσταντινίδης από την Κερασούντα που αναφέρεται στη σελίδα 148 δεν επηρεάζει την απάντηση μας και δε χρειάζεται να αναφερθεί.
Πρόκειται για τον Γ. Κωνσταντινίδη ο οποίος ,είναι πατέρας του και ισόβιος δήμαρχος Κερασούντας.
Θέμα Γ1.
Για πολλοστή φορά επιλέγεται θέμα από το πρώτο μάθημα της ενότητας ,κάτι που μόνο τυχαίο δεν είναι όπως έχουμε επισημάνει.
Πρώτη φορά εγκαινιάζεται ερώτηση με συνδυασμό από δύο εντελώς διαφορετικά κεφάλαια.. το πρώτο και το δεύτερο.
Το θετικό είναι ότι τα υποερωτήματα είναιι εντελώς ευδιάκριτα και δε θα δυσκολέψουν τους μαθητές που είναι σε θέση να ερμηνεύσουν την ερώτηση.
α. Οι πρακτικές των ιδιοκτητών των τσιφλικιών απαντώνται με αναφορά στο κείμενο της σελίδας 43 ,όπου πληροφορούμαστε ότι τα τσιφλίκια της Θεσσαλίας αγοράστηκαν από πλούσιους Έλληνες του εξωτερικού … προκαλώντας μερικές φορές και τεχνητές ελλείψεις. Σε αυτό το σημείο θα προσθέσουμε και υλικό από το κείμενο Α του Παπαδημητρίου όπου θα πούμε ότι οι νέοι τσιφλικάδες ήταν απαιτητικότεροι από τους Τούρκους εφόσον από τους Τούρκους αναγνωριζόταν τουλάχιστον η κυριότητα της οικίας και της περιοχής ενώ οι νέοι ιδιοκτήτες ζητούσαν και ενοίκιο.Όποιες ενστάσεις και να υπέβαλαν οι χωρικοί υπήρξαν μάταιες γιατί οι νέοι ιδιοκτήτες επιδείκνυαν το έγγραφο αγοραπωλησίας που κατείχαν.
β. Κατόπιν περνάμε στη σελίδα 81 και κάνουμε την αναφορά σύγκριση των θέσεων Τρικούπη – Δηλιγιάννη στο θέμα των τσιφλικιών δηλαδή «στα εδάφη της Θεσσαλίας στα οποία κυριαρχούσε η μεγάλη ιδιοκτησία , οι τρικουπικοί υποστήριζαν τους μεγαλογαιοκτήμονες , ενώ οι δηλιγιαννικοί προσπάθησαν χωρίς τελικά να το κατορθώσουν ,να χορηγήσουν γη στους αγρότες και πήραν μέτρα για τη βελτίωση της θέσης τους.
Εδώ συμπληρώνουμε από την ιστορία του Ελληνικού Έθνους ότι ο Τρικούπης δε θέλει τη διανομή των κτημάτων στους καλλιεργητές γιατί φοβάται ότι έτσι θα εκδιώξει το κεφάλαιο των Ελλήνων του εξωτερικού.Εστιάζει σε μεθόδους προσέλκυσης του κεφαλαίου και προτείνει να μείνει η κατάσταση ως έχει.
Αντίθετα ,πάντα σύμφωνα με το ίδιο κείμενο ,ο δηλιγιάννης ο οποίος διατηρεί έχθρα κατά των , όπως τους αποκαλεί, πλουτοκρατών της διασποράς ,προτείνει απαλλοτρίωση ενός μέρους των τσιφλικιών υπέρ των καλλιεργητών τους,
Το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Δηλιγιάννης στη Βουλή το 1896 ήταν και η πρώτη επίσημη αναγνώριση από πλευράς ελληνικού κράτους ότι υπήρχε πρόβλημα μεγάλης γαιοκτησίας στη βόρεια Ελλάδα ,αυό που αποκλήθηκε , «θεσσαλικό πρόβλημα ».
γ. Τα προβλήματα και οι διεκδικήσεις των κολίγων βρίσκουν την απάντησή τους στο κείμενο από την ιστορία του Νέου Ελληνισμού. Εδώ εκμεταλλευόμαστε όλο αυτό το κείμενο μεταφέροντας το σε πιο σύγχρονο λόγο αναφέροντας όλα τα επιχειρήματα των κολίγων και δίνοντας έμφαση στην αναφορά για την κατάργηση της δουλοπαροικίας στη Δανία από το 1788 , κάτι που αποτελεί επίκληση στο συναίσθημα του Γεωργίου του Α’ καθότι προέρχεται από τη Δανία.
Η εξέλιξη του ζητήματος από το 1907 μέχρι το 1910 βρίσκει απάντηση στο βιβλίο στη σελίδα 43 , οι πρακτικές αυτές…έγινε στο χωριό Κιλελέρ/
Θέμα Δ1.
Σελ. 158 α. Η αστική στέγαση ξεκίνησε από την Αθήνα … σελ 159 σε προσφυγικές οικογένειες για τη στέγασή τους. Στο σημείο που κάνουμε αναφορά στην Καισαριανή εντάσσουμε εμβόλιμα το κείμενο του Τζόκα και αναπτύσσουμε πλήρως τις συνθήκες που επικρατούσαν για τους κατοίκους εκεί.
Β. σελ. 159 Εδώ αναφερόμαστε στους εύπορους και τους άπορους πρόσφυγες και ολοκληρώνουμε μέχρι το τέλος του μαθήματος βάζοντας εμβόλιμα όταν γίνεται αναφορά για Νέα Σμύρνη , Καλλίπολη το κείμενο του Τζεδόπουλου και όταν γίνεται αναφορά στους άπορους το κείμενο του Morgenthau.
Κρατάμε την τελευταία πρόταση για επίλογο.
Έτσι , σε άθλιες συνθήκες , επρόκειτο να ζήσουν για πολλά χρόνια.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου