Τουλάχιστον ξεκόλλησα κάπως από την αναγνωστική απραξία.
Άρωμα ,Η πολιτισμική ιστορία της οσμής . Των Constantine Classen,David Howes, Anthony Synnott.
Εκδόσεις Πλέθρον.
Καμία σχέση με το Άρωμα του Ζυσκίντ που έγινε και ταινία.
Μια μελέτη για την αίσθηση της όσφρησης και το πως το άρωμα ,η οσμή γενικότερα, παίζει το ρόλο της στους πολιτισμούς παγκοσμίως και πως η αίσθηση αυτή έχει υποτιμηθεί και υποβαθμιστεί από εμάς τους δυτικούς.
Στον αντίποδα, στην Πολυνησία υπάρχει ημερολόγιο το οποίο φτιάχνεται με βάση την αλλαγή των αρωμάτων στην ατμόσφαιρα.
Σταλινισμός, Η τέταρτη μονοθειστική θρησκεία. Του Νίκου Μπελογιάννη και της Αγγελικής Κώττη .
Εκδόσεις Άγρα.
Ο τίτλος τα λέει όλα.Αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή δεν είναι γραμμένο από αντιφρονούντα , αλλά από τον ίδιο το γιό του Νίκου Μπελογιάννη που ονομάζεται επίσης Νίκος και το κόμμα τον έχει διαγράψει.
Συγκρίνει τον τρόπο που λειτουργεί η θρησκευτική λατρεία και τον τρόπο που λειτούργησε η προσωπολατρεία επί Στάλιν. (Και που δυστυχώς κάποιοι δικτατορίσκοι ανά την υφήλιο επιμένουν να εφαρμόζουν προς τους εαυτούς τους, ακόμη και σήμερα)
.
Μια συνηθισμένη εκτέλεση. Του Μαρκ Ντουγκέν.
Εκδόσεις Κέδρος
Πρόκειται για την πρόσφατη ιστορία της βύθισης του ρωσικού υποβρυχίου KURSK δοσμένης υπό μορφή μυθιστορήματος , με αφετηρία την περίοδο του Στάλιν.
Χρησιμοποιεί ιστορικά στοιχεία υφαίνοντάς τα με το μύθο και δημιουργώντας ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, από τα καλύτερα που έχω διαβάσει τα δύο τελευταία χρόνια.
Ιστορίες Ντροπής. Του Γιώργου Παμπούκη.
Εκδόσεις Πατάκη.
Μία παράθεση του τρόπου της λειτουργίας των ανά των κόσμο θρησκειών , με κεντρικό σημείο την αντιμετώπιση της γυναίκας και κατ'επέκταση της ερωτικής πράξης.
Το επιμύθιο είναι ότι δυστυχώς η θρησκεία μας έχει μια από τις χειρότερες τοποθετήσεις για το ρόλο και την ισοτιμία της γυναίκας .(Όπως και για την ομορφιά της ερωτικής πράξης).
Θεσσαλονίκην, ου μ'εθέσπισεν.... του Ντίνου Χριστιανόπουλου.
Εκδόσεις Ιανός
Αυτοβιογραφικό βιβλίο του Θεσσαλονικέα ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου με εξαιρετικά ιστορικά στοιχεία γύρω από την κατοχική περίοδο αλλά και την αμέσως επόμενη, με πρωταγωνιστή την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Στο βιβλίο φαίνεται η ολοφάνερη αγάπη του ποιητή για την πόλη του και τις μικρές ,μικρές ψηφίδες που φτιάχνουν τον κόσμο του καθενός από εμάς.
Και μιας και πιάσαμε την ποίηση διάβασα και δύο ποιτικές συλλογές ,έτσι για την κουλτούρα , το Μονόγραμμα του Ελύτη και Το Κοράκι του Edgar Alan Poe ( που ο κόσμος επιμένει να τον λέει Πόε, κατά το Νώε και όχι Πόου, όπως λέγαν τον καημένο τον πατερούλη του).
Καλή απαλλαγή απ΄το μνημόνιο!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου