Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ


ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Συγκεκριμένα στο θέμα του ορισμού του Μαυρομιχάλη,
Όταν το βιβλίο λέει ότι το κόμμα του δε διέφερε από το Ραλλικό δε σημαίνει ότι όταν σας ζητάνε το ένα θα γράφετε δύο στην τιμή του ενός.
Οι καθηγητές που λένε κάτι αντίστοιχο απλώς φανερώνουν σπηλαιώδη άγνοια επί της ιστορίας είτε ως αντικειμένου, είτε ως εξεταζόμενου μαθήματος ,διότι:
1. Ο Ράλλης ανήκει στα παλαιά κόμματα ,αυτά που παίρνουν 211 έδρες, ενώ ο Μαυρομιχάλης ανήκει στους εκσυγχρονιστές .(άλλωστε θέση του κόμματος του ήταν η Ανόρθωση που δεν πέτυχε ο Βενιζέλος. Δε θυμάμαι να λέει πουθενά ότι και ο Ράλλης ζητούσε Ανόρθωση).
2. Ο Ράλλης είναι ο καθαιρεθείς πρωθυπουργός απο τους κινηματίες στο Γουδί ,(ή Γουδή επί το σωστότερον) ενώ ο Μαυρομιχάλης είναι αυτός που του ανατίθεται η πρωθυπουργία κάτι το οποίο οι οπαδοί του προβάλουν ως προτέρημά του..
3. Ο Ράλλης ήταν υπέρμαχος της βασιλείας ενώ ο Μαυρομιχάλης δείχνει κριτική διάθεση.
4.Προκύπτει από τις μονάδες..Όταν σου δίνουν έναν ορισμό που παίρνει 5 μονάδες, δε ζητάνε μία ολόκληρη σελιδα για απάντηση.

Όταν λοιπόν το βιβλίο λέει ότι το κόμμα του Μαυρομιχάλη δε διέφερε από το Ραλλικό εννοεί σε αδιαλλαξία και αντιπολιτευτικό μένος.

Aφιερωμένο στους δάσκαλους που δε διαβάζουν το αντικείμενό τους. Ειναι γνωστό και ως No guru ,no method, no teacher.

Άντε και καλό φινάλε

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2012

Περιμέναμε όλοι να συνεχιστεί αυτό το strange days have found us στα θέματα των πανελληνίων αλλά τους ήρθε η επιφοίτηση και όλα καλά.
Το μόνο που μου έκανε εντύπωση ήταν η τεμπελιά τους να βάλουν ορισμούς και το copy paste πό τα θέματα του 2009.( Τι ωραία που ήταν η ζωή μας τότε ,παρεμπιπτόντως)
Έχουμε και λέμε λοιπόν με τις απαντήσεις:





ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ






Θέμα Α1



Φεντερασιόν : Η κατάσταση αυτή… ιδεολογίας στη χώρα (σελ.46)



Πεδινοί : Οι πεδινοί είχαν …και στους μικροκαλλιεργητές.(σελ.77)



Εθνικό Κόμμα : Το Εθνικό Κόμμα … υλοποιήσουν οι Βενιζελικοί ( σελ 92)



Θέμα Α2



α. Λ

β. Σ

γ. Σ

δ. Σ

ε. Λ



Θέμα Β1



Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές…στη φάση της οριστικής του επίλυσης. (σελ. 215-216 ).



Θέμα Β2



Η Ελλάδα του μεσοπολέμου…έχασαν μέσα στην καταστροφή ( σελ. 52 )





Θέμα Γ1



α. Κατά την ψήφιση του συντάγματος του 1844 ,οι κομματικές παρατάξεις συμφώνησαν στην ανάγκη να κατοχυρωθούν ορισμένα θεμελιώδη δικαιώματα όπως , η ισότητα απέναντι στο νόμο, η απαγόρευση της δουλείας ,το απαραβίαστο του οικογενειακού ασύλου ,η ελευθερία γνώμης και τύπου, η προστασία της ιδιοκτησίας όπως και η δωρεάν εκπαίδευση .

Συνειδητοποίησαν όμως όλοι ότι υπήρχαν αξίες και δικαιώματα που έπρεπε να προστατευτούν από την αυθαιρεσία της κρατικής εξουσίας .

Στα αρνητικά ήταν ότι δεν κατοχυρώθηκε το « συνέρχεσθαι και συναιτερίζεσθαι »

που μπορούσε να φέρει εμπόδια στη συγκρότηση κομματικών μηχανισμών.



β. Κατοχυρωνόταν με ελάχιστους περιορισμούς ,το δικαίωμα της καθολικής ψηφοφορίας για τους άνδρες ,γεγονός που αποτελούσε παγκόσμια πρωτοπορία.

Οι περιορισμοί δε αυτοί όπως μας φανερώνει ο Ν. Διαμαντούρος στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους ήταν κατ’ αρχάς το όριο ηλικίας που ο νόμος το όριζε στα 25 χρόνια και μόνο για άντρες καθόσον οι γυναίκες θα περίμεναν έναν ακόμη αιώνα για να πάρουν δικαίωμα ψήφου.

Επίσης ήταν απαραίτητη προϋπόθεση να έχει κάποιος επάγγελμα στην περιφέρεια που ψήφιζε ή έστω κάποια ιδιοκτησία για να αποφεύγονται με αυτόν τον τρόπο οι εξαγορές των ψήφων.

Συν τοις άλλοις εξαιρούνταν οι υπό ανάκριση για κακούργημα, οι στερηθέντες δικαστικώς των πολιτικών τους δικαιωμάτων και αυτοί που τους είχε απαγορευθεί να διαχειρίζονται την περιουσία τους.

Η εκλογική διαδικασία οριζόταν από το Σύνταγμα και επέτρεπε στους εκλογείς να ψηφίζουν θετικά όσους υποψήφιους ήθελαν ,ακόμη και από διαφορετικούς συνδυασμούς.



γ. Με το Σύνταγμα του 1844 εισάγεται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών , με τη νομοθετική πρωτοβουλία και το δικαίωμα κύρωσης νόμων να ανήκει στον ίδιο το Βασιλιά και με τη δικαιοσύνη να πηγάζει από αυτόν και να αποδίδεται εν ονόματί του.

Για την κατανομή των εξουσιών σύμφωνα με το άρθρο 15 προβλεπόταν η ύπαρξη Βουλής και Γερουσίας .Με το διορισμό των μελών της Γερουσίας και της διάλυσής της χωρίς περιορισμό (παρά την ισόβια θητεία των μελών της ) ο Βασιλιάς συγκέντρωνε εκτεταμένες αρμοδιότητες. Μάλιστα το άρθρο προσδιόριζε επιπλέον , ότι η νομοθετική εξουσία ενεργείται συνάμα από το Βασιλιά ,τη Βουλή και τη Γερουσία

.Με τα δε άρθρα 20 και 21 προσδιορίζεται η παντοδυναμία του βασιλιά ως προς τις άλλες δύο εξουσίες ,την εκτελεστική και τη νομοθετική .

Την πρώτη την έχει ο ίδιος και αυτός διορίζει τους υπεύθυνους υπουργούς αλλά καμία πράξη του δεν έχει ισχύ χωρίς την προσυπογραφή του αρμόδιου υπουργού, (κάτι όμως που αναιρείται από την ίδια την πράξη εφ’ όσον ο ίδιος ο Βασιλιάς διόριζε τους υπουργούς).

Τη δεύτερη, τη δικαστική δηλαδή, την ενεργούν τα δικαστήρια , οι αποφάσεις όμως εκτελούνται εν ονόματι του Σύμφωνα με την Ιστορία του Νέου Ελληνισμού 1770-2000, ο Βασιλιάς δεν ήταν μόνο ανώτατος άρχοντας αλλά και ανώτατο και κυρίαρχο όργανο του κράτους, υποτασσόμενος μόνο σε ρητά διατυπωμένους περιορισμούς του Συντάγματος.

Το πρόσωπο του Βασιλιά θεωρείτο ιερό και απαραβίαστο και περιοριζόταν μόνο από τα πλαίσια που έθετε η ίδια η μοναρχία με την παραχώρηση Συντάγματος.

Τέλος το άρθρο 59 προσδιορίζει ότι η Βουλή απαρτίζεται από Βουλευτές που εκλέγονται σύμφωνα με το νόμο από τους πολίτες.



Θέμα Δ1.



Κατά την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα ,παρότι στις πατρίδες τους οι περισσότεροι ήταν αστοί εδώ δόθηκε βάρος στη γεωργία και αποκαταστάθηκαν ως αγρότες γιατι:

Υπήρχαν τα μουσουλμανικά κτήματα Κυρίως στη Μακεδονία την Κρήτη τη Λήμνο, τη Λέσβο και αλλού Αυτό γίνεται σαφές και από το σχετικό πίνακα όπυ βλέπουμε ότι τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου δέχονται 65.613 πρόσφυγες ενώ η Κρήτη 33.900.

Η αγροτική αποκατάσταση ήταν ταχύτερη και απαιτούσε μικρότερες δαπάνες

Η ελληνική οικονομία βασιζόταν ανέκαθεν στη γεωργική παραγωγή.

Τέλος υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα για αποφυγή κοινωνικών αναταραχών ,λόγω του φόβου μη δημιουργηθεί εργατικό προλεταριάτο μέσα στις πόλεις.

Άλλωστε σύμφωνα με τον Br.Clark στο «Δυο φορές ξένος», σε καμία χώρα δεν μπορούσε να αποκλειστεί η πιθανότητα εσωτερικών ταραχών, ιδιαίτερα από τους πρόσφυγες που ζούσαν στις πόλεις και διαδήλωναν στους δρόμους.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε μία επταετία λειτουργίας της ΕΑΠ διατέθηκαν δύο εκατομμύρια στερλίνες για τα στέγαση στις πόλεις ενώ αντίστοιχα 10,5 εκατομμύρια για προγράμματα υπαίθρου.

Επίσης δόθηκε προτεραιότητα στέγασης σε Μακεδονία και Δ. Θράκη γιατί υπήρχαν τα μουσουλμανικά και βουλγάρικα κτήματα (μετά τη συνθήκη του Νειγύ) κάτι που θα καθιστούσε σε σύντομο χρονικό διάστημα τους πρόσφυγες αυτάρκεις αυξάνοντας ταυτόχρονα τη γεωργική παραγωγή.

Ταυτόχρονα καλυπτόταν το δημογραφικό κενό που δημιουργήθηκε αφού έφυγαν οι μουσουλμάνοι και οι Βούλγαροι αλλά που δημιούργησαν με τις απώλειες και οι συνεχείς πόλεμοι εκείνης της περιόδου.

Με αυτό τον τρόπο εποικίζονταν οι παραμεθόριες περιοχές.

Με τον εποικισμό των περιοχών στη βόρεια Ελλάδα δινόταν μία πολιτική διέξοδος στη δυσφορία που δημιουργούσε η έλευση των ανθρώπων αυτών στα αστικά κέντρα.

Οι περιοχές αυτές ήταν σχετικά άδειες και ταυτόχρονα με την αύξηση του ελληνικού πληθυσμού ,αποτελούσαν προμαχώνα για την ανάσχεση των Σλάβων στη βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με το σχετικό πίνακα ,μετακινήθηκαν 638253 πρόσφυγες στη Μακεδονία και 107607 στη Δυτική Θράκη , ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 60% από τη συνολική μετακίνηση των προσφύγων στη Ελλάδα.



Επιμέλεια



Τάσος Μαρδάκης



Κυριακή 20 Μαΐου 2012

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ;

Όοως θα έχετε παρατηρήσει κάθε μήνα ανεβάζω ένα μικρό κατάλογο με τα βιβλία που διάβασα τη συγκεκριμένη περίοδο ,συνοδευόμενο και από μία ελάχιστη κριτική για κάθε ένα από αυτά
Συχνά αναρρωτιέμαι γιατί το κάνω αυτό και η απάντηση που καταλήγω είναι ,πως θέλω να πάρω κι άλλους μαζί μου στο ταξίδι.
Τί είναι λοιπόν τελικά το βιβλίο αν όχι ένα υπέροχο ταξίδι στο οποίο συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις και ξεκινά από την πρώτη συνάντηση που έχει κανείς μαζί του όταν πέφτει το βλέμμα πάνω του και  εντυπωσιάζει σαν έρωτας με την πρώτη ματιά !
Μετά έρχεται το άγγιγμα ,το θρόισμα των σελίδων ,η μυρωδιά του και τέλος ακολουθούν οι συστάσεις. Σου συστήνεται ,σου λέει τι ενδιαφέρον κουβαλάει μέσα του και εκεί είναι που αποφασίζεις αν θα του παραδοθείς ή θα δοκιμάσεις την τύχη σου με κάποιο άλλο.
Από τη στιγμή που θα του παραδοθείς ,αρχίζει το ταξίδι.
Για μένα είναι μια ατέλειωτη περιδιάβαση στον κόσμο που εκεί που λες πως έφτασες στο τέλος της ,βρίσκεις κάπου στη γωνία ένα μισοξεχασμένο σουρουπωμένο παράθυρο και καθώς το ανοίγεις και κοιτάζεις έξω από αυτό ένα νέο τοπίο ξετυλίγεται σαν ένα νέο σύμπαν που περιμένει να κατακτηθεί.
Το βιβλίο είναι φως ,είναι σύντροφος ,είναι αναπνοή, είναι αυτό που σμιλεύει το πέρασμα του χρόνου από πάνω μας .
Σίγουρα μετά από το πέρασμα χρόνων αλλά και την παράλληλη ανάγνωση πολλών βιβλίων σε αυτό το διάστημα ,δεν είμαστε πια ίδιοι.
Δεν το κρύβω ότι ένα από τα κριτήρια μου για τους ανθρώπους είναι η η σχέση τους με το βιβλίο.
Όταν δε παρακολουθώ κάποιο συγγραφέα να μιλάει ,εντυπωσιάζομαι ,όταν αυτός έχει τη δυνατότητα να περνάει από το ένα θέμα στο άλλο χωρίς να δημιουργεί νοηματικά κενά, κάτι που μόνο η βαθιά καλλιέργεια που δίνει η ανάγνωση βιβλίων ,μπορεί να προσφέρει.
Το βιβλίο έχει την ίδια πορεία με τη γνώση. Όπως κάποιος νοιώθει ότι δεν του φτάνει αυτή η ζωή για να μορφωθεί ,έτσι αντίστοιχα αισθάνεται ότι δεν αρκεί αυτό το σύντομο πέρασμα για να διαβαστούν τόσα βιβλία θα τους έπρεπε αυτή η τιμή.
Όμως δεν είναι μόνο η γνώση που τα βιβλία προσφέρουν .Έχουν εικόνες , μυρωδιές ,σκισίματα που μας θυμίζουν κάτι, αναμνήσεις από μια ηλικία σχεδόν ξεχασμένη , από έναν έρωτα που δεν ομολογήθηκε, ένα φίλο που έφυγε και μαζί με την ανάμνηση μας εμπιστεύτηκε και αυτό το θησαυρό να του τον προσέχουμε.
Με λίγα λόγια είναι τα πάντα.Και ταυτόχρονα είναι τα ίχνη μας πάνω στο χρόνο με την ωρίμανση που μόνο αυτός μπορεί να προσφέρει.



Καλή επιτυχία για τις εξετάσεις και ένα μικρο κομψοτέχνημα αισιοδοξίας για να σας πάνε καλά οι μέρες.

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

Δε σκοπεύω να περάσω σε αναλύσεις του εκλογικού αποτελέσματος ,αυτό το έχουν κάνει άλλοι και θα το κάνουν μέσα στις μέρες που έπονται και άλλοι και άλλοι.
Σίγουρα από κάθε ανάλυση κρατάμε ότι μας ταιριάζει καλύτερα και προχωράμε.
Άλλωστε λίγο γνώση του παρελθόντος βοηθά για να κατανοήσουμε το παρόν.
Και στο παρελθόν έχουμε πτωχεύσει , και άλλοτε εμφανίστηκαν εν μια νυκτί εθνοσωτήρες όπως επίσης δεν είναι πρώτη φορά που βλέπουμε λεβεντόπαιδα με μαύρες μπλόύζες και αρχαιοελληνικά γράμματα.( Τα κόκκαλα των προγόνων μας έχουν γίνει πλέον σκόνη οπότε δεν μπορούν να τρίξουν).
Αν κάποιος ανατρέξει στην ιστορία του εργατικού μας κινήματος θα δει ότι κάποτε κάναμε εισαγωγή Καταλανούς και Καλαβρέζους όπως σήμερα κάνουμε Πακιστανούς. Θα μου πει κανείς ότι είναι πιο σικ να έχεις στη δούλεψή σου ένα καταλανό από ένα πακιστανό αλλά τι να κάνουμε ,ο κόσμος έχει γυρίσματα και οι καταλανοί ακούγονται πλέον παγκοσμίως για την F.C Barcelona ενώ κανείς δε μιλάει πια για την υπερδύναμη στο κρίκετ ,Πακιστάν.
Το δίδαγμα λοιπόν που βγαίνει από τις εκλογές είναι να θυμόμαστε μεν το παρελθόν ,αλλά να προσαρμοζόμαστε στο παρόν και να προχωράμε μπροστά.
Κλείνοντας λοιπόν αυτό το μικρό άρθρο ένα τραγούδι ,αφιέρωμα στην ενθύμηση ,από μια καταλανή.


Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Από ότι φαίνεται οι μήνες τώρα πια κυλάνε δυό δυό.
Τουλάχιστον ξεκόλλησα κάπως από την αναγνωστική απραξία.
Εχουμε και λέμε λοιπόν :




Άρωμα ,Η πολιτισμική ιστορία της οσμής . Των Constantine Classen,David Howes, Anthony Synnott.
Εκδόσεις Πλέθρον.
Καμία σχέση με το Άρωμα του Ζυσκίντ που έγινε και ταινία.
Μια μελέτη για την αίσθηση της όσφρησης και το πως το άρωμα ,η οσμή γενικότερα, παίζει το ρόλο της στους πολιτισμούς παγκοσμίως και πως η αίσθηση αυτή έχει υποτιμηθεί και υποβαθμιστεί από εμάς τους δυτικούς.
Στον αντίποδα, στην Πολυνησία υπάρχει ημερολόγιο το οποίο φτιάχνεται με βάση την αλλαγή των αρωμάτων στην ατμόσφαιρα.
Διαφορετικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον.



Σταλινισμός, Η τέταρτη μονοθειστική θρησκεία. Του Νίκου Μπελογιάννη και της Αγγελικής Κώττη .
Εκδόσεις Άγρα.
Ο τίτλος τα λέει όλα.Αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή δεν είναι γραμμένο από αντιφρονούντα , αλλά από τον ίδιο το γιό του Νίκου Μπελογιάννη που ονομάζεται επίσης Νίκος και το κόμμα τον έχει διαγράψει.
Συγκρίνει τον τρόπο που λειτουργεί η θρησκευτική λατρεία και τον τρόπο που λειτούργησε η προσωπολατρεία επί Στάλιν. (Και που δυστυχώς κάποιοι δικτατορίσκοι ανά την υφήλιο επιμένουν να εφαρμόζουν προς τους εαυτούς τους, ακόμη και σήμερα)


.
Μια συνηθισμένη εκτέλεση. Του Μαρκ Ντουγκέν.
Εκδόσεις Κέδρος
Πρόκειται για την πρόσφατη ιστορία της βύθισης του ρωσικού υποβρυχίου KURSK δοσμένης υπό μορφή μυθιστορήματος , με αφετηρία την περίοδο του Στάλιν.
Χρησιμοποιεί ιστορικά στοιχεία υφαίνοντάς τα με το μύθο και δημιουργώντας ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, από τα καλύτερα που έχω διαβάσει τα δύο τελευταία χρόνια.



Ιστορίες Ντροπής. Του Γιώργου Παμπούκη.
Εκδόσεις Πατάκη.
Μία παράθεση του τρόπου της λειτουργίας των ανά των κόσμο θρησκειών , με κεντρικό σημείο την αντιμετώπιση της γυναίκας και κατ'επέκταση της ερωτικής πράξης.
Το επιμύθιο είναι ότι δυστυχώς η θρησκεία μας έχει μια από τις χειρότερες τοποθετήσεις για το ρόλο και την ισοτιμία της γυναίκας .(Όπως και για την ομορφιά της ερωτικής πράξης).
Το διαβάζεις και αγανακτείς ,άρα είναι πετυχημένο.



Θεσσαλονίκην, ου μ'εθέσπισεν.... του Ντίνου Χριστιανόπουλου.
Εκδόσεις Ιανός
Αυτοβιογραφικό βιβλίο του Θεσσαλονικέα ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου με εξαιρετικά ιστορικά στοιχεία γύρω από την κατοχική περίοδο αλλά και την αμέσως επόμενη, με πρωταγωνιστή την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Στο βιβλίο φαίνεται η ολοφάνερη αγάπη του ποιητή για την πόλη του και τις μικρές ,μικρές ψηφίδες που φτιάχνουν τον κόσμο του καθενός από εμάς.

Και μιας και πιάσαμε την ποίηση διάβασα και δύο ποιτικές συλλογές ,έτσι για την κουλτούρα , το Μονόγραμμα του Ελύτη και Το Κοράκι του Edgar Alan Poe ( που ο κόσμος επιμένει να τον λέει Πόε, κατά το Νώε και όχι Πόου, όπως λέγαν τον καημένο τον πατερούλη του).

Καλή απαλλαγή απ΄το μνημόνιο!!!

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

VAN THE MAN

Άλλη μια δημοσίευση των εμμονών μου.
Ο μεγάλος Βαν Μόρρισον.
Εδώ ,με ένα κομμάτι που άρχισε να γίνεται γνωστός πρίν από σαράντα χρόνια



Συνεχίζοντας ,εκείνα τα χρόνια και διατηρούμενος σε αυτό το στυλ ,έδινε παρόμοια κομψοτεχνήματα.




Παράλληλα ερχόντουσαν και οι συνεργασίες ,που μαγνήτιζαν με την αυθεντικότητά τους όπως αυτή με τον αείμνηστο John Lee Hooker.



Ή αυτό με τον B.B.King




Ακολούθησαν και άλλες συνεργασίες ,άλλωστε ποιός δεν ήθελε να συνεργασθεί με το μεγάλο Van;
Εδώ με τον Mark Knopfler των Dire Straits.



Κλείνω με κάτι που όλοι το έχετε ακούσει αλλά αυτή η εκτέλεση μου αρέσει πιο πολύ.




Σίγουρα πάσχω από Βανμορισσονίτιδα.
Θα επανέλθω.